Door dit te lezen kun je beter begrijpen wat je kunt verwachten en wat er van je wordt gevraagd. Zo kun je een keuze maken of dit traject bij je past.
Hoe:
Lees de tekst door en klik op de verdieping, of de doorkliklinks wanneer je hier extra over wilt lezen. Bedenk daarbij ook of je het traject eventueel samen wilt doen met een coach en neem zo nodig contact op met een van de coaches die je terugvindt onderaan deze les.
1. Wat is OBIC?
OBIC staat voor ‘Out of the Box, Into your Centre’. Het woord ‘box’ staat binnen de OBIC-methode voor een norm, een overtuiging of een gewoonte van jou als ouder. Een ‘box’ heeft altijd een eigen waarde of kracht. Maar het kan je tegelijkertijd ook in de weg zitten, als je niet in staat bent eruit te stappen. ‘Into your Centre’ betekent: dichter bij jezelf en in je kracht komen. Want wat jij voelt en ziet, is waardevol.
Aan normen, overtuigingen, patronen en gewoonten twijfel je nauwelijks. Ze staan vast. Het kan zijn dat je er niet of nauwelijks bij stil staat. Iets wat vaststaat is niet flexibel of in beweging. Het is ‘zwart of wit’ en vaak ‘goed of fout’.
Binnen OBIC wordt daarom de vergelijking gemaakt met een box. Een echte box (doos) bestaat uit vaste, rechte lijnen en is niet makkelijk in beweging te krijgen. Een box is rechtlijnig, net zoals een overtuiging. Vanaf nu gebruiken we het woord ‘box’, maar kun je ook lezen ‘norm’, ‘overtuiging’, ‘patroon’ of ‘gewoonte’.
Boxen kun je hebben over jezelf, zoals ‘ik mag niet boos worden’, of ‘ik moet altijd beschikbaar zijn voor mijn kind’. Boxen kun je ook hebben over je kind: ‘mijn kind moet luisteren’ of ‘mijn kind moet goed zijn best doen op school’. Gedragspatronen zijn ook boxen, zoals bijvoorbeeld conflicten vermijden, pleasen en overcompenseren.
2. Waarom OBIC?
OBIC gaat dieper in op de persoonlijke achtergrond van jou als ouder. We vinden dat je opvoeden niet kan leren uit een boekje. Wat goed is op het ene moment, of voor het ene kind, hoeft dat niet op een ander moment te zijn, of voor een ander kind. Opvoeden dient in onze visie daarom altijd samen te gaan met nadenken over de eigen gewoonten, valkuilen, patronen, triggers en talenten.
Om deze reden beginnen we met het in kaart brengen van persoonlijke achtergronden en eigenschappen. Daarna zullen we dit samenbrengen met opvoeden. Je kunt deze cursus beschouwen als maatwerk. Je leert om niet alleen een positieve invloed te hebben op je kind, maar ook op jezelf. En je zult leren negatieve patronen in je gezin te doorbreken, die soms al generaties lang in jullie familie worden doorgegeven.
Persoonlijke ontwikkeling op nummer één
OBIC richt zich eerst op de persoonlijke ontwikkeling van de ouder en in een later stadium op het opvoeden.
3. Wat bereik je met OBIC?
Als ouder formuleer je je eigen doelen die voor jou belangrijk zijn. Door de manier waarop het programma is ingericht, kun je verschillende soorten resultaten verwachten. Zoals bijvoorbeeld:
Betere relaties in je eigen leven
Meer succes in je werkende leven
Beter in je vel zitten en in je eigen kracht staan als ouder
Meer rust, plezier en positiviteit in je gezin
Meer inzicht in, en handvatten voor hoe je met moeilijke en uitdagende situaties en gedragingen van je kind kunt omgaan
Een betere ouder-kind relatie en een betere partnerrelatie
Het doorbreken en veranderen van beperkende intergenerationele patronen (gedragspatronen die je hebt overgenomen van jouw ouders en zij weer van hun ouders enz.)
Het voorkomen en/of verminderen van gedragsproblemen en sociaal-emotionele problemen van je kind
Je kind helpen met een betere cognitieve ontwikkeling, betere emotieregulatie en een beter zelfbeeld. Hiermee draag je bij aan een succesvollere toekomst voor je kind op het gebied van geluk, relaties en carrière
Met out of the box opvoeden sta je als ouder sterker en meer in je eigen kracht. Je handelen wordt autonomer en sensitiever. Je wordt minder afhankelijk van kennis van anderen.
4. De vorm van OBIC
Het OBIC programma bestaat uit verschillende cursussen. Cursus 1 is de basiscursus waar je leert Out of the box op te voeden. De andere cursussen kun je zien als verdieping.
Een reis
Je kunt OBIC zien als een reis, met elkaar, maar vooral ook in jezelf. Soms reis je alleen wanneer je aan de slag gaat met jezelf. Soms reis je samen met anderen. Bijvoorbeeld met je partner of met een coach/hulpverlener (die we in de OBIC-methode ‘gids’ noemen).
We noemen het ook een reis, omdat het inspirerend en spannend mag zijn, met talloze ontdekkingen. Het hoeft er niet om te gaan om snel tot een bepaald resultaat te komen.
Avonturen
Daarom hebben we de cursus opgebouwd uit losse avonturen. Je doet minimaal één avontuur per week. Een avontuur bestaat uit verschillende lessen.
We raden aan om minimaal één keer per week op avontuur te gaan, maar in elk geval eens in de twee weken. Houd je je aan een avontuur per week, dan ben je met cursus 1 in totaal 1 à 2 maanden bezig.
Hoe lang je bezig bent met een avontuur, wisselt. Met het ene avontuur ben je 30 minuten bezig en het andere avontuur kan anderhalf uur in beslag nemen. Als het totale avontuur voor dat moment te veel tijd kost, dan kun je de lessen verdelen over meerdere momenten.
Alleen? Of met OBIC-gids?
De OBIC Ouderschapscursussen zijn zo ingericht dat jij ze als ouder in principe alleen kunt doorlopen. Maar het helpt wel wanneer je gebruik maakt van een coach. We noemen een OBIC-hulpverlener, -coach of -therapeut een ‘gids’: iemand die jou kan helpen navigeren en je iets kan laten zien wat je zelf misschien (nog) niet ziet. Een gids heeft hetzelfde pad bewandeld. Dat maakt onderdeel uit van de opleiding tot OBIC-gids. Dit maakt dat een gids jou optimaal kan ondersteunen in jouw eigen reis. Doe je de cursussen zonder gids dan gaat dat makkelijker als je al enige ervaring hebt met het werken aan je persoonlijke ontwikkeling.
In de volgende organisaties zijn er zorgprofessionals opgeleid tot OBIC-gids:
Stichting Klimkoord (Autisme en ADHD, Zuid-Holland, Westland, Den Haag, Leiden)
Flow in Grow (Kindtherapie en systemisch werken in Rotterdam)
Forta Jeugd (Schiedam en Vlaardingen)
Thuis Team Jeugd TTJ (Omgeving Rotterdam)
Jeugdpraktijk Groos (Diagnostiek en behandeling jeugd,ouderbegeleiding, Den Haag)
SWT Dordrecht (Wijkteam in Dordrecht)
WOT Schiedam (Wijkteam in Schiedam)
5. Inhoud van de (vervolg)cursussen
Er zijn vier OBIC Ouderschapscursussen:
Cursus 1 (basis): Out of the box opvoeden
Duur: 6 avonturen
Je bent nu net begonnen aan deze cursus. Hier gaat het om jou als individu. Je staat stil bij vragen als: wie ben ik en hoe was mijn eigen jeugd? Je leert uit je boxen te stappen en voor je eigen gevoel en behoeften te zorgen.
Cursus 1 (extra): De innerlijke ouder, en: gevoelens loslaten
Duur: 5 avonturen
Vaak merk je bij cursus 1 dat bepaalde gevoelens uit jouw eigen jeugd je nu nog belemmeren in een goede omgang met een ander (en met jezelf). In deze cursus ga je dieper in op de relatie met je eigen ouders en ook met de ouder in jezelf. Je doet een oefening die helpt gevoelens los te laten.
Cursus 2: Conflicten oplossen
Duur: 4 avonturen
Hier draait het om de vaardigheid van conflicten oplossen. In eerste instantie de conflicten in jezelf. Maar vervolgens ook in je relatie en in je gezin. Je leert de behoeften achter gedrag en emoties kennen. Je gaat leren omdenken. Je gaat de methode die ‘geweldloze communicatie’ heet gebruiken. Het uittekenen van relatiedynamieken komt ook aan bod en gesprekken met het hele gezin samen (geziensvergadering). In deze cursus leer je gevoelens te erkennen en te respecteren bij jezelf, maar ook bij een ander. Zo kom je tot nieuwe oplossingen waarbij iedereen zich gehoord en begrepen kan voelen.
Cursus 3: Opvoeden naar behoeften
Duur: 4 avonturen
In deze cursus sta je in eerste instantie stil bij hoe je kijkt naar dingen en wat de effecten daarvan zijn. Vervolgens leer je begrijpen waarom je kind zich op een bepaalde manier gedraagt en wat je kind (van jou) nodig heeft. Je oefent met opvoeden naar behoeften om zo je kind echt te kunnen bieden wat het nodig heeft. Daarmee verhelp en voorkom je talloze problemen.
Cursus 4: Samen naar de toekomst
Duur: 3 avonturen
In de laatste cursus vat je je resultaten samen en leer je de 7 stappen van opvoeden waarin alle elementen zijn geïntegreerd. Je maakt een toolbox van elementen die je helpen. Deze toolbox is maatwerk voor jou. Tenslotte sta je stil bij wat je echt wilt in het leven en wat je verwacht van het leven. Je staat stil bij je droom en misschien wel bij een missie die je hebt. Je stelt een plan op hoe je daar samen naartoe kunt werken en leert een methode om dat ook te verwezenlijken.
Deze cursussen kun je ze zien als je maatje, je guide, je hulp. Je staat er niet meer alleen voor. Als je eenmaal een cursus hebt doorlopen, kun je er op een later moment altijd weer naar terug.
6. Het ontstaan van OBIC, en onderbouwingen
De OBIC Ouderschapscursussen zijn ontwikkeld in de praktijk, door jeugdpsycholoog Marnix van Rossum, ontwikkelaar van de OBIC-methode en oprichter van OBIC praktijk voor Ouderbegeleiding.
Marnix woonde 6 jaar in Azië, waarvan twee jaar als Boeddhistische monnik in Myanmar (Birma). In die tijd leerde hij dieper, meer holistisch en spiritueler te kijken naar de uitdagingen waar we als mens voor staan.
Marnix bracht deze ervaringen, kennis vanuit verschillende disciplines binnen de psychologie en ervaringen binnen de (jeugd-)GGZ (geestelijke gezondheidszorg) samen. Hij ontwikkelde vernieuwende manieren om gezinnen bij te staan, met als doel: het vinden van oplossingen die zowel effectief als duurzaam zijn. Zo ontstond de OBIC-methode en daaruit voortvloeiend deze OBIC Ouderschapscursussen.
Marnix van Rossum, ontwikkelaar en oprichter van OBIC Ouderschapsbegeleiding
Methodieken binnen OBIC
De OBIC Ouderschapscursussen zijn gebaseerd op verschillende vormen van therapie, coaching en opvoedingsleer. Het samenbrengen van diverse elementen past binnen de visie van OBIC. Zou je alles vanuit één concept bekijken en benaderen, werkt ook dat als een box. Daarom wordt de waarde van bijvoorbeeld systeemtherapie (meer kijken naar het geheel) samengebracht met kennis uit de DSM-V, CGT en schematherapie (gericht op het individu). Daarbij maken we gebruik van de geweldloze communicatie methode. Marnix ontwikkelde bovendien diverse tools zelf. Naast een psychologische benadering is er binnen OBIC de ruimte om situaties te bekijken vanuit een meer filosofisch en spiritueel oogpunt.
Samengevat bevatten de OBIC Ouderschapscursussen elementen van:
Dit cartoonfilmpje van 4 minuten laat zien hoe het gezin van
herkomst invloed kan hebben op hoe jij op je kind reageert (zie vooral bij 1 minuut 39).
Dit artikel van NU.nl biedt meer informatie over intergenerationele patronen en wat je daaraan kunt doen. Aan het einde van dit artikel worden bouwstenen genoemd om jullie situatie te verbeteren. Al deze bouwstenen worden behandeld in onze cursussen.
De conclusie van het promotieonderzoek van Willemijn van Eldink uit 2020 over de invloed van conflict en conflictvermijding tussen ouders op het gedrag van kinderen. Ze adviseert om partnerrelatie een onlosmakelijk onderdeel te laten zijn bij ouderbegeleiding.
Waarom:
Door dit te lezen kun je beter begrijpen wat je kunt verwachten en wat er van je wordt gevraagd. Zo kun je een keuze maken of dit traject bij je past.
Hoe:
Lees de tekst door en klik op de verdieping, of de doorkliklinks wanneer je hier extra over wilt lezen. Bedenk daarbij ook of je het traject eventueel samen wilt doen met een coach en neem zo nodig contact op met een van de coaches die je terugvindt onderaan deze les.
1. Wat is OBIC?
OBIC staat voor ‘Out of the Box, Into your Centre’. Het woord ‘box’ staat binnen de OBIC-methode voor een norm, een overtuiging of een gewoonte van jou als ouder. Een ‘box’ heeft altijd een eigen waarde of kracht. Maar het kan je tegelijkertijd ook in de weg zitten, als je niet in staat bent eruit te stappen. ‘Into your Centre’ betekent: dichter bij jezelf en in je kracht komen. Want wat jij voelt en ziet, is waardevol.
Aan normen, overtuigingen, patronen en gewoonten twijfel je nauwelijks. Ze staan vast. Het kan zijn dat je er niet of nauwelijks bij stil staat. Iets wat vaststaat is niet flexibel of in beweging. Het is ‘zwart of wit’ en vaak ‘goed of fout’.
Binnen OBIC wordt daarom de vergelijking gemaakt met een box. Een echte box (doos) bestaat uit vaste, rechte lijnen en is niet makkelijk in beweging te krijgen. Een box is rechtlijnig, net zoals een overtuiging. Vanaf nu gebruiken we het woord ‘box’, maar kun je ook lezen ‘norm’, ‘overtuiging’, ‘patroon’ of ‘gewoonte’.
Boxen kun je hebben over jezelf, zoals ‘ik mag niet boos worden’, of ‘ik moet altijd beschikbaar zijn voor mijn kind’. Boxen kun je ook hebben over je kind: ‘mijn kind moet luisteren’ of ‘mijn kind moet goed zijn best doen op school’. Gedragspatronen zijn ook boxen, zoals bijvoorbeeld conflicten vermijden, pleasen en overcompenseren.
2. Waarom OBIC?
OBIC gaat dieper in op de persoonlijke achtergrond van jou als ouder. We vinden dat je opvoeden niet kan leren uit een boekje. Wat goed is op het ene moment, of voor het ene kind, hoeft dat niet op een ander moment te zijn, of voor een ander kind. Opvoeden dient in onze visie daarom altijd samen te gaan met nadenken over de eigen gewoonten, valkuilen, patronen, triggers en talenten.
Om deze reden beginnen we met het in kaart brengen van persoonlijke achtergronden en eigenschappen. Daarna zullen we dit samenbrengen met opvoeden. Je kunt deze cursus beschouwen als maatwerk. Je leert om niet alleen een positieve invloed te hebben op je kind, maar ook op jezelf. En je zult leren negatieve patronen in je gezin te doorbreken, die soms al generaties lang in jullie familie worden doorgegeven.
Persoonlijke ontwikkeling op nummer één
OBIC richt zich eerst op de persoonlijke ontwikkeling van de ouder en in een later stadium op het opvoeden.
3. Wat bereik je met OBIC?
Als ouder formuleer je je eigen doelen die voor jou belangrijk zijn. Door de manier waarop het programma is ingericht, kun je verschillende soorten resultaten verwachten. Zoals bijvoorbeeld:
Met out of the box opvoeden sta je als ouder sterker en meer in je eigen kracht. Je handelen wordt autonomer en sensitiever. Je wordt minder afhankelijk van kennis van anderen.
4. De vorm van OBIC
Het OBIC programma bestaat uit verschillende cursussen. Cursus 1 is de basiscursus waar je leert Out of the box op te voeden. De andere cursussen kun je zien als verdieping.
Een reis
Je kunt OBIC zien als een reis, met elkaar, maar vooral ook in jezelf. Soms reis je alleen wanneer je aan de slag gaat met jezelf. Soms reis je samen met anderen. Bijvoorbeeld met je partner of met een coach/hulpverlener (die we in de OBIC-methode ‘gids’ noemen).
We noemen het ook een reis, omdat het inspirerend en spannend mag zijn, met talloze ontdekkingen. Het hoeft er niet om te gaan om snel tot een bepaald resultaat te komen.
Avonturen
Daarom hebben we de cursus opgebouwd uit losse avonturen. Je doet minimaal één avontuur per week. Een avontuur bestaat uit verschillende lessen.
We raden aan om minimaal één keer per week op avontuur te gaan, maar in elk geval eens in de twee weken. Houd je je aan een avontuur per week, dan ben je met cursus 1 in totaal 1 à 2 maanden bezig.
Hoe lang je bezig bent met een avontuur, wisselt. Met het ene avontuur ben je 30 minuten bezig en het andere avontuur kan anderhalf uur in beslag nemen. Als het totale avontuur voor dat moment te veel tijd kost, dan kun je de lessen verdelen over meerdere momenten.
Alleen? Of met OBIC-gids?
De OBIC Ouderschapscursussen zijn zo ingericht dat jij ze als ouder in principe alleen kunt doorlopen. Maar het helpt wel wanneer je gebruik maakt van een coach. We noemen een OBIC-hulpverlener, -coach of -therapeut een ‘gids’: iemand die jou kan helpen navigeren en je iets kan laten zien wat je zelf misschien (nog) niet ziet. Een gids heeft hetzelfde pad bewandeld. Dat maakt onderdeel uit van de opleiding tot OBIC-gids. Dit maakt dat een gids jou optimaal kan ondersteunen in jouw eigen reis. Doe je de cursussen zonder gids dan gaat dat makkelijker als je al enige ervaring hebt met het werken aan je persoonlijke ontwikkeling.
In de volgende organisaties zijn er zorgprofessionals opgeleid tot OBIC-gids:
5. Inhoud van de (vervolg)cursussen
Er zijn vier OBIC Ouderschapscursussen:
Cursus 1 (basis): Out of the box opvoeden
Duur: 6 avonturen
Je bent nu net begonnen aan deze cursus. Hier gaat het om jou als individu. Je staat stil bij vragen als: wie ben ik en hoe was mijn eigen jeugd? Je leert uit je boxen te stappen en voor je eigen gevoel en behoeften te zorgen.
Cursus 1 (extra): De innerlijke ouder, en: gevoelens loslaten
Duur: 5 avonturen
Vaak merk je bij cursus 1 dat bepaalde gevoelens uit jouw eigen jeugd je nu nog belemmeren in een goede omgang met een ander (en met jezelf). In deze cursus ga je dieper in op de relatie met je eigen ouders en ook met de ouder in jezelf. Je doet een oefening die helpt gevoelens los te laten.
Cursus 2: Conflicten oplossen
Duur: 4 avonturen
Hier draait het om de vaardigheid van conflicten oplossen. In eerste instantie de conflicten in jezelf. Maar vervolgens ook in je relatie en in je gezin. Je leert de behoeften achter gedrag en emoties kennen. Je gaat leren omdenken. Je gaat de methode die ‘geweldloze communicatie’ heet gebruiken. Het uittekenen van relatiedynamieken komt ook aan bod en gesprekken met het hele gezin samen (geziensvergadering). In deze cursus leer je gevoelens te erkennen en te respecteren bij jezelf, maar ook bij een ander. Zo kom je tot nieuwe oplossingen waarbij iedereen zich gehoord en begrepen kan voelen.
Cursus 3: Opvoeden naar behoeften
Duur: 4 avonturen
In deze cursus sta je in eerste instantie stil bij hoe je kijkt naar dingen en wat de effecten daarvan zijn. Vervolgens leer je begrijpen waarom je kind zich op een bepaalde manier gedraagt en wat je kind (van jou) nodig heeft. Je oefent met opvoeden naar behoeften om zo je kind echt te kunnen bieden wat het nodig heeft. Daarmee verhelp en voorkom je talloze problemen.
Cursus 4: Samen naar de toekomst
Duur: 3 avonturen
In de laatste cursus vat je je resultaten samen en leer je de 7 stappen van opvoeden waarin alle elementen zijn geïntegreerd. Je maakt een toolbox van elementen die je helpen. Deze toolbox is maatwerk voor jou. Tenslotte sta je stil bij wat je echt wilt in het leven en wat je verwacht van het leven. Je staat stil bij je droom en misschien wel bij een missie die je hebt. Je stelt een plan op hoe je daar samen naartoe kunt werken en leert een methode om dat ook te verwezenlijken.
Deze cursussen kun je ze zien als je maatje, je guide, je hulp. Je staat er niet meer alleen voor. Als je eenmaal een cursus hebt doorlopen, kun je er op een later moment altijd weer naar terug.
6. Het ontstaan van OBIC, en onderbouwingen
De OBIC Ouderschapscursussen zijn ontwikkeld in de praktijk, door jeugdpsycholoog Marnix van Rossum, ontwikkelaar van de OBIC-methode en oprichter van OBIC praktijk voor Ouderbegeleiding.
Marnix woonde 6 jaar in Azië, waarvan twee jaar als Boeddhistische monnik in Myanmar (Birma). In die tijd leerde hij dieper, meer holistisch en spiritueler te kijken naar de uitdagingen waar we als mens voor staan.
Marnix bracht deze ervaringen, kennis vanuit verschillende disciplines binnen de psychologie en ervaringen binnen de (jeugd-)GGZ (geestelijke gezondheidszorg) samen. Hij ontwikkelde vernieuwende manieren om gezinnen bij te staan, met als doel: het vinden van oplossingen die zowel effectief als duurzaam zijn. Zo ontstond de OBIC-methode en daaruit voortvloeiend deze OBIC Ouderschapscursussen.
Marnix van Rossum, ontwikkelaar en oprichter van OBIC Ouderschapsbegeleiding
Methodieken binnen OBIC
De OBIC Ouderschapscursussen zijn gebaseerd op verschillende vormen van therapie, coaching en opvoedingsleer. Het samenbrengen van diverse elementen past binnen de visie van OBIC. Zou je alles vanuit één concept bekijken en benaderen, werkt ook dat als een box. Daarom wordt de waarde van bijvoorbeeld systeemtherapie (meer kijken naar het geheel) samengebracht met kennis uit de DSM-V, CGT en schematherapie (gericht op het individu). Daarbij maken we gebruik van de geweldloze communicatie methode. Marnix ontwikkelde bovendien diverse tools zelf. Naast een psychologische benadering is er binnen OBIC de ruimte om situaties te bekijken vanuit een meer filosofisch en spiritueel oogpunt.
Samengevat bevatten de OBIC Ouderschapscursussen elementen van:
herkomst invloed kan hebben op hoe jij op je kind reageert (zie vooral bij 1 minuut 39).